Tan Sri Dato' Seri Abd. Ghafar bin Mahmud

AAP (2002), DIMP (2008), SSAP (2011) by DYMM Sultan Pahang and  PSM (2012) by DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong


Tan Sri Dato' Seri Abd. Ghafar bin Mahmud sebelum ini merupakan Ketua Pengarah Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia. Bermula sebagai seorang guru pada tahun 1977 dalam Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia, beliau membangunkan lagi kerjayanya dengan berkhidmat dalam pelbagai bidang dan peringkat di sekolah, Jabatan Pelajaran Negeri dan Kementerian Pelajaran. Beliau berkhidmat sebagai pengetua sekolah dari tahun 1998 hingga 2001. Pada tahun 2001 beliau telah dilantik sebagai Ketua Penolong Pengarah di Bahagian Sekolah, Kementerian Pelajaran Malaysia dan telah secara progresif dinaikkan pangkat sebagai ketua pelbagai bahagian di kementerian itu iaitu Pengarah Bahagian Sukan, Ketua Inspektor Bahagian Nazir Sekolah dan Pengarah Institut Aminuddin Baki (pusat latihan kepimpinan pendidikan).

Sumbangan terbesar beliau kepada pembangunan sistem pendidikan Malaysia adalah peranan sebagai pemimpin pasukan petugas dalam merangka Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013-2025). Pelan tindakan telah menjadi agenda utama dasar pendidikan Kerajaan Malaysia, warisan yang ditinggalkan untuk menjaga dan memakmurkan pendidikan generasi akan datang.

Pada masa ini, beliau dilantik sebagai Pengerusi Perbadanan Kota Buku dan Majlis Buku Kebangsaan. Kementerian juga telah melantik beliau sebagai penasihat untuk projek khas iaitu Sekolah Berasrama Penuh dan Pembangunan Guru Muda. Beliau merupakan ahli lembaga PADU (Unit Pendidikan Prestasi dan Pelaksanaan) di bawah Kementerian Pelajaran.

Sebagai menghargai perkhidmatan beliau kepada negara beliau telah dianugerahkan AAP (2002), DIMP (2008), SSAP (2011) oleh DYMM Sultan Pahang dan PSM (2012) oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong. Sebagai seorang kakitangan kerajaan beliau juga telah dianugerahkan dengan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang pada tahun 1993, 1994 dan 2005.